Kameraövervakning av salamandrar

2019-10-10

Med vanliga viltkameror kan man inte övervaka kallblodiga djur nattetid eftersom fotona triggas av IR-sensorer. Men med denna kamera som fotar rörelser i mörker har Calluna fångat större vattensalamandrar på bild. Se filmen från projektet!

Följ oss på LinkedIn för att ta del av våra nyheter!  

I videon syns två större vattensalamandrar, den första gör entré vid 1.03 och den andra vid 5.25. Däremellan även ett besök av en skogsmus. 

 

Nyutvecklad övervakningsmetod

Kameran känner av och fotograferar vid rörelse. Bilderna analyseras i kameran och sparas bara vid tillräckligt stora rörelseförändringar. Detta resulterar i en bildserie som på några minuter kan visa vad som har skett på en plats under en längre tid.

Vanliga viltkameror fungerar i mörker endast för varmblodiga djur, eftersom fotograferingen triggas av IR-sensorer. Med denna metod kan alltså även kallblodiga djurs rörelser övervakas nattetid. Övervakningen görs i mörker med en infraröd kamera endast för mörkerseendet.

Kameran har utvecklats av Callunas herpetolog Mattias Stahre (med hjälp av Python och Raspberry).

 

Använd i projekt med flyttade salamandrar

Filmklippets övervakningen med fokus på större vattensalamander gjordes dygnet runt i en vecka (2-9 oktober 2019) vid en nyanlagd damm med en flyttad salamanderpopulation i Stockholm.

Läs mer om arbetet med de flyttade salamandrarna i projektets Story Map.