Radioaktiva vildsvin hett igen

2017-10-06

Redan för drygt ett år sedan berättade Calluna om oroande höga halter av cesium 137 som uppmätts i vildsvinskött. Nu har ännu högre halter uppmätts och frågan har fått stor spridning i media. 

... följ Calluna på LinkedIn - ta del av nyheter och information!

Vid Callunas Gävlekontor utförs mätningar av cesiumhalter i bär, svamp, älgkött etc. och bland de analyser som gjorts har man nu börjat hitta riktigt höga halter av cesium i vildsvin. Detta har nu uppmärksammats och bland annat tas ämnet upp i SVT i veckans avsnitt av Mitt i naturen, vilket har fokus på Tjernobylkatastrofens efterverkningar.

 

Cesium i vildsvinskött

Vildsvinen etablerar sig allt längre norrut i landet. Hur kommer cesiumhalterna att påverkas i vildsvinssköttet när vildsvinen på allvar etablerar sig i de tidigare nedfallsdrabbade områdena? Enda sättet att få kännedom om detta är att utföra mätningar. 

Calluna har ett analysinstrument vid kontoret i Gävle som främst används till att mäta cesium i livsmedel och aska. Framförallt under jaktsäsong så analyseras kött från älg och vildsvin. Ulf Frykman arbetar sedan 2014 vid Calluna och har sedan 1986 arbetat med cesiummätningar. Ulf är mycket erfaren inom detta område och har bland annat utfört flera projekt avseende sådana mätningar på bär, svamp, kött och fisk i Gästrikeregionen. 

 

Beställa mätningar av Calluna

Många privatpersoner hör av sig till Calluna och undrar hur man ska gå till väga ifall man vill mäta radioaktiviteten i egenskjutet kött. Se sidan Radioaktivitetsanalyser för information om priser och instruktioner. 

Vid ytterligare frågor kontakta Ulf Frykman (se kontaktuppgifter ovan till vänster).

 

Läs mer

Beställ analys av viltkött från Calluna AB

Callunas tidigare nyhet Oroande radioaktivitet i vildsvinskött från 2016-04-26

På SVT Nyheter: Rekordradioaktivt vildsvin skjutet – 31 år efter Tjernobyl

På DN: Radioaktivt vildsvin skjutet i Sverige